Hvordan ved man, om ens ring er ægte guld?

Hvordan ved man, om ens ring er ægte guld?

Måske har du været så heldig at modtage en smuk guldring, eller måske arvet en fra din familie -Og du elsker den! Men måske er du ikke helt sikker på, om den er ægte guld. Har du en mistanke om, at den ikke er lavet i ædelmetal, men blot belagt med guld eller er lavet af kobber eller messing. Du kan lave nogle test for at finde ud af, hvorledes ens ring er ægte.

 

Hvordan kan man vide om guldet er ægte?

 

Magnet test din guldring – Guld er ikke magnetisk

For det første er guld ikke magnetisk. Så hvis du prøver at sætte din ring sammen med en kraftig køleskabsmagnet, og din ring er magnetisk kan du være sikker på, at den ikke er guld. Er din ring ikke magnetisk, betyder det dog ikke at den er 100% ægte guld. Der er andre metaller der heller ikke er magnetiske såsom fx sølv. Magnettesten er simpelthen en måde, at teste guldindholdet på.

 

Guld synker i vand

Her er en anden nem metode man kan teste sin ring på. Put den forsigtigt i et glas vand. Synker den til bunds kan det sagtens være en ægte guldring, da guld altid vil synke til bunds.

 

Test dit guldsmykke med salpetsyre

Går du til en guldsmed, vil du højest sandsynlig se, at de gør brug af salpetsyre for at teste dit smykke. Guld reagerer ikke på salpetsyre – men de fleste andre metaller vil begynde at blive grønlige. Man skal ikke putte hele ringen ned i syren, man skal blot lægge ringen på et fad, eller skål lavet i rustfrit stål og putte et par dråber på. Reagere din ring ikke på salpetsyren, så er det højest sandsynlig et guld smykke der er lavet i 14 karat eller højere. Det kan dog i nogle tilfælde være svært at skaffe salpetsyren, så måske du skal gå efter en nemmere løsning.

 

Få din guldring testet hos din guldsmed

Næsten lige gyldig hvilket spørgsmål eller problem du måtte have, kan din nærmeste guldsmed helt sikkert hjælpe dig. De kan for det meste, også hjælpe med at teste hvilket metal eller ædelmetal din ring er lavet i. Nogle guldsmede gør brug af noget dyrt, specialiseret udstyr til at teste det. Herunder elektronisk test eller termotest og røntgenfluorescerende analysatorer, der kan detektere en hver form for metal alt fra kobber til platin.

 

Se en verden af guld og hvidguldringe hos det danske smykke mærke Abelstedt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *