Historien om spisebordsstolen

Historien om spisebordsstolen

Den simple definition på en stol er et flytbart sæde, som har et ryglæn og nogle ben. Det giver et utal af muligheder og en meget bred definition på konceptet af en stol. Derudover er der kun få mennesker, som i dag er klar over at konceptet af en stol går helt tilbage til gamle tider, hvor egyptens herskere brugte dem som troner i deres kongerige. Pøblen eller menig mændene sat blot på gulvet, bænke uden ryglæn eller taburetter. 

Stol eller chair, som det hedder på engelsk, stammer fra det latinske ord cathedra. Cathedra har sine referencer til cathedral, da stolens oprindelige hensigt var som en siddeplads til biskoppen i kirken. Stole tilbage fra den tid, var meget større end vi kender dem i dag, de var indrammede og polstrede på mange måder. Som årene gik, som blev disse kasse lignende stole dog lettere mere flytbare.

Det var omkring midten af det 17. århundrede at stolen blev mere et allemandseje, de behøvede ikke længere være polstrede og man kunne i større stil flytte rundt på dem. Franskmændene er ofte dem, som der bliver nævnt, i forhold til at have opfundet og udbredt de første letvægtsstole, som mange private og normale mennesker fik ind i deres hjem. Det var også herefter, at man begyndte at kategorisere forskellige typer af stole. Eksempelvis fik spisebordsstolen sin fremmarch og blev en ting, som passede ind ved mange spiseborde hos folk i hele europa.

Dengang blev spisebordsstole og andre stole dog fortsat produceret af snedkere og i mindre oplæg, da mange af processerne stadig var håndholdte og hånd udførte. I løbet af det 18. århundrede begyndte man at se de første stole blive masseproduceret på fabrikker, hvilket både betød at de blev mere tilgængelige og mere billige. Selve udformningen på stolen blev også rundere og mere dynamisk, da de nye teknikker og produktionsprocesser gjorde det muligt. I flere lande blev det populært at have runde spiseborde og runde spisebordsstole, som hidtil var et uhørt koncept. 

Henover det 19. århundrede blev processerne endnu mere sofistikerede og det kunne virkelig ses på tværs af de mange forskellige stole, fra spisebordsstolen i velour til lænestolen, skamlen og bænkene. De fik mere kreative farver, former og designs. Der opstod fag, hvor specialister og designere, specialiserede sig inden for de forskellige stolefag. De forskellige designere af bl.a. spisebordsstolen var nogle af de mest populære, grundet den store og voksende efterspørgsel på netop denne stoletype. 

Mange lande udviklede hver deres stil inden for stole designet, hvilke er traditioner, som man stadig tydeligt kan se i de forskellige lande i dag. F.eks. vil en Windsor stol, som oprindeligt blev skabt i England og generelt er kendetegnet af den engelsk designkultur, senere introduceret i USA. Herefter blev designstilen adopteret og mere gængs tilgængelig på tværs af disse grænser.

I dag er der nærmest ingen grænser for stolens design og udformning. Man kan se spisebordsstole som er høje, spisebordsstole som er runde og spisebordsstole i mange forskellige farver. Det er kun designeren som sætter grænserne for dens udfoldelse. Det er en tendens der ofte spreder sig på tværs af mange typer af møbler, hvilket giver os som forbrugere en masse valgmuligheder når det kommer til indretningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *